STINT och Innovations- och forskningskontoret vid Sveriges ambassad i Peking går i ett gemensamt seminarium igenom uppdateringar till Kinas datasäkerhetslagar och dessas inverkan på forskningssamarbeten.

Kina har under senare år introducerat ett antal lagar för hantering av data, vilka alla har betydande inverkan på forskningssamarbeten med institutioner och individuella forskare i Kina. Detta kan även påverka forskning om Kina som sker utanför Kina utan direkt samarbete med kinesiska partners. Datasäkerhetslagar är naturligtvis inte unikt för Kina (EU introducerade som bekant GDPR 2018), men delar av den kinesiska lagstiftningen har likväl väckt oro utanför Kina. Forskarvärlden fokuserar på hur Kinas datalagstiftningar påverkar vetenskapliga samarbeten med forskare och lärosäten Kina.

I september förra året publicerade Cyberspace Administration of China (CAC) ett utkast till bestämmelser om reglering och främjande av gränsöverskridande dataflöden som bland annat innehöll lättnader för akademiska samarbeten. Den 22:a mars i år annonserade CAC slutgiltig form för dessa bestämmelser som också trädde i kraft med omedelbar verkan.

Med anledning av detta anordnar STINT och Innovations- och Forskningskontoret vid Sveriges ambassad i Peking den 12:e april ett online-seminarium där Kinas datasäkerhetslagar presenteras och CAC:s nya regleringar diskuteras.

Program (online):

10.00 Översikt Kinas lagar och regelverk för datasäkerhet
  Introduktion av CAC:s nya regleringar
10.25 Diskussion
10.45 Seminariet avslutas

Seminariet leds av Erik Forsberg, Representant i Kina och APAC, STINT och Tina Karlberg, Innovations- och forskningsråd på Sveriges ambassad i Peking.

Välkommen!

Datum: Fredag den 12 april 2024, kl. 10.00 – 10.45

Online: via Microsoft Teams

Registrering: Vänligen registrera dig senast 11 april 2024, kl. 17.00

En länk skickas ut via e-post innan webbseminariet.

Kontakt:
Erik Forsberg
Representant i Kina och APAC, STINT
erik.forsberg@stint.se
www.stint.se

I STINTs personuppgiftspolicy förklarar vi hur vi samlar in och använder information om våra användare, och hur vi skyddar våra användares integritet.