STINT Box 3523
103 69 STOCKHOLM
Tel:08-671 19 90
E-post:info(#at#)stint(#dot#)se
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
» I fokus

Bättre signaler mellan forskare

Publicerad 2011-06-24


Att påvisa sprängmedel eller att ta fram skarpa bilder av människans inre. Båda är mål i ett världsomspännande samarbete mellan forskare. STINT har genom programmet Institutional Grants bidragit till arbetet med 1,9 miljoner kronor och Peter Stoica, professor i systemmodellering vid Uppsala universitet, har hållit i trådarna.

Vad har ni gjort för pengarna, Peter Stoica?
- Vi i Uppsala har samarbetat med forskare vid King's College i England, Stanford University i USA och Lunds universitet. Tillsammans har vi varit 16 personer som har kunnat besöka varandra och forska tillsammans, ibland under månader i taget. Samarbetet har pågått i fyra år.

Vad handlar forskningen om?
- Med forskarna i England tar vi fram nya metoder för att detektera sprängämnen, till exempel i landminor eller i bomber som göms i resväskor på flygplatser. Det handlar även om att spåra narkotika och falska läkemedel. Vi tar fram information om vilka substanser som finns i läkemedel eller bomber genom att spåra och processa signaler med hjälp av en metod som heter NQR, Nuclear quadrupole resonance.
- Tillsammans med forskarna i Stanford utvecklar vi bättre metoder för medicinska undersökningar med magnetkamera. Vi vill till exempel få fram skarpare bilder och bilder där kroppens fett kan separeras från vatten.

Det låter som två olika projekt?
- Ja, det ser väldigt olika ut i slutändan, men metoder, modeller och principer som vi använder i båda fallen är egentligen desamma och därför kan allt ingå i samma forskningssamarbete. Det handlar om att behandla signaler. Men forskarna i England och i USA kommer från helt olika discipliner, i England är de kemister och i USA är de tekniker, och för dem är metoderna så olika att de inte samarbetar direkt med varandra.

Hur har det gått att samarbeta?
- Det går jättebra. Det enda negativa jag kan säga om det här är att pengarna inte riktigt har räckt till eftersom både London och Stanford är dyra platser att besöka.
- En kulturell skillnad är att på Stanford arbetar alla långa dagar. I Sverige går folk hem från jobbet vid fem-sex-tiden. Vi försöker uppnå mer på kortare tid här. När det kom hit en forskare från Stanford som arbetade sina långa dagar blev det nästan en liten kulturkrock för några av de svenska studenterna.

 Du är forskare inom IT. Hade ni kunnat bedriva samarbetet enbart med hjälp av den infrastruktur som finns?
- Det är lätt för oss att använda e-post och Skype och annan infrastruktur. Men det är alltid bättre med diskussioner ansikte mot ansikte och det var därför vi sökte pengarna från STINT. Man behöver direktkontakt för att starta ett samarbete och under testperioder. Det handlar om multidisciplinärt arbete. När radiologer och kemister ska kommunicera med tekniker finns det gränser som vi måste komma över så att vi har en jargong som alla är med på. Det är inte så lätt för dem att förklara vad de vill ha på ett sätt som vi förstår och det är inte heller lätt för oss att förklara vad vi kan göra på ett sätt som är begripligt för dem.


Karin Nordin

Bildtext: Som en av följderna av samarbetet mellan universiteten i Lund och Uppsala och King’s College, bad Brittiska Home Office forskargruppen att assistera tullmyndigheten vid Heathrow med deras heroindetektor. Bilden visar delar av forskargruppen vid detektorn där de genomförde tester med av tullen beslagtaget heroin. Lådan innehåller två kg rent heroin.

 
 
Nyheter
Ny rapport: Sveriges internationella forskningssamarbeten

Tisdagen den 7 november anordnade STINT frukostseminariet Forskning i en snabbt föränderlig värld. Nu kan du se webbsändningen, samt ta del av rapporten och presentationerna.


STINT & RJ erbjuder nytt program: Sweden-Japan 150 Anniversary Grants

För att uppmärksamma att Sveriges diplomatiska relationer med Japan firar 150 år under 2018 genomförs en särskild utlysning i samarbete mellan STINT och Riksbankens Jubileumsfond (RJ).


Pressmeddelande: Göteborgs universitet beviljas STINTs GII

1 miljon kronor tilldelas Göteborgs universitet med fyra medsökande lärosäten inom STINTs satsning Grants for Integration and Internationalisation.


STINT investerar 10 miljoner kr i fyra internationaliseringsprojekt

STINTs styrelse har beslutat att investera 10 000 000 kronor i fyra projekt inom programmet Strategic Grants for Internationalisation för perioden 2017–2020.