STINT Box 3523
103 69 STOCKHOLM
Tel:08-671 19 90
E-post:info(#at#)stint(#dot#)se
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
» I fokus

Samverkan med Mexiko

Publicerad 2000-01-06


Professor Olov Sterner berättar om erfarenheter från ett STINT-projekt.

"UNAM i Mexico City, ett universitet med mer än 200.000 studenter vid ett campus, har en utrustningsnivå som får svenska forskare att drägla".

Att som naturproduktkemist få chansen att etablera ett forskningssamarbete med Mexiko var naturligtvis väldigt attraktivt. Mexiko är trots allt det land i världen som har den största biodiversiteten, med ca 25 % av världens flora inom landets gränser. Kontakter med mexikanska forskargrupper ledde till att en ansökan baserad på studier av sekundärmetaboliter från en rad mexikanska växter. Målet var att utnyttja dessa i kemiska transformationer för att framställa helt nya typer av naturproduktlika substanser som kombinerar fördelarna med den naturliga komponentens kemiska diversitet och kiralitet med den syntetiska produktens relativa stabilitet. Föreningarna, som testas i diverse biologiska system, skall dessutom kunna framställas på ett systematiskt varierat sätt, som små bibliotek av substanser. Arbetet har utgått från en förening som heter Z-ligustilid och som relativt lätt kan isoleras i stora mängder från en växt som heter Ligusticum porteri. Trots sin enkelhet har Z-ligustilid en intressant kombination av funktionella grupper, som gör att den gärna deltar i Diels-Alder-reaktioner, både som dien och som dienofil. Detta medför att den till och med kan reagera med sig själv och dessutom på ett otal olika sätt, till exempel till diligustilid och tokinolid B, och är därmed ett gott exempel på en naturprodukt som kan utnyttjas i vårt projekt.

Mexiko är ett polariserat land på många sätt och vis, men klassen på den grundvetenskapliga forskningen är generellt hög eller mycket hög vid de stora universiteten. UNAM i Mexico City, ett universitet med mer än 200.000 studenter vid ett campus, har en utrustningsnivå som får svenska forskare att drägla. Förutom det rent vetenskapliga utbytet som genererar resultat och publikationer så leder den här typen av samarbeten oundvikligen till etablerandet av ett nätverk, vars betydelse är svårt att uppskatta initialt. För min personliga del har jag genom STINT-projektet kommit i kontakt med en rad duktiga grupper inte bara i Mexiko utan i hela Latinamerika. Samtidigt har jag kunnat förmedla nya europeiska kontakter till Latinamerika, och flera nya forskningsprojekt/anslagsansökningar har blivit resultatet. På det rent personliga planet är Mexiko naturligtvis ett oerhört spännande land att upptäcka, med fantastiska forntidslämningar och med en spektakulär natur. Man får dock passa sig vid restaurangbesök, det som ser ut som röda paprikabitar och som inte smakar starkt kan mycket väl visa sig vara larver...

Professor Olov Sterner
Bioorganisk kemi
Lunds universitet

Senast uppdaterad: 04-10-15 11:32

 
 
Nyheter
Ny rapport: Sveriges internationella forskningssamarbeten

Tisdagen den 7 november anordnade STINT frukostseminariet Forskning i en snabbt föränderlig värld. Nu kan du se webbsändningen, samt ta del av rapporten och presentationerna.


STINT & RJ erbjuder nytt program: Sweden-Japan 150 Anniversary Grants

För att uppmärksamma att Sveriges diplomatiska relationer med Japan firar 150 år under 2018 genomförs en särskild utlysning i samarbete mellan STINT och Riksbankens Jubileumsfond (RJ).


Pressmeddelande: Göteborgs universitet beviljas STINTs GII

1 miljon kronor tilldelas Göteborgs universitet med fyra medsökande lärosäten inom STINTs satsning Grants for Integration and Internationalisation.


STINT investerar 10 miljoner kr i fyra internationaliseringsprojekt

STINTs styrelse har beslutat att investera 10 000 000 kronor i fyra projekt inom programmet Strategic Grants for Internationalisation för perioden 2017–2020.